Türkiye’de fazlası çalışan, emekli olma beklentisi içinde varolduğu suretiyle emeklilik yaşını hesaplamanın yanı sıra daha erken emekli olabilmek suretiyle de yöntemler araştırmaya başladı.
İşte erken emeklilik suretiyle yöntemler… Türkiye’deki çalışanlar suretiyle emeklilik, yaş ve prim şartlarına bağlı uzun vadeli bir hedeftir; ancak yasal düzenlemeler, bazı avantajlarla erken emekliliği mümkün kılar.
ÇOCUK AVANTAJI Kadın çalışanlar suretiyle çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu, 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl erken emeklilik sağlıyor. Ancak çocukların sigortadan önce doğmuş olması gerekiyor.
ASKERLİK ÖNE ÇEKİYOR Erkekler suretiyle askerlik sürelerinin borçlanılması, sigorta giriş tarihini geriye çekerek hem yaş avantajı sağlıyor hem de prim kazanma fırsatı sunuyor.
Bu şekilde en az 1 yaş önce emeklilik imkanı doğuyor.
10 YIL PRİM YETERLİDİR Kısmi emeklilik adı verilen yöntemde, 15 yıl prim ve 3600 gün sigorta şartıyla kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşından itibaren emekli olabiliyor. Öncesi suretiyle prim şartı 4500’e, yıl şartı ise 25’e yükseliyor.
ERKEN EMEKLİLİK İÇİN YÜZDE 60 RAPOR YETERLİDİR Çalışma kapasitesini en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyorlar ve bunun suretiyle en az 1800 gün prim ödemiş olmaları gerekiyor.
VERGİ İNDİRİMİ Engelli çalışanlar, yüzde 40 engellilik durumunda vergi indirimi alarak yaş şartı olmadan 15-18 yıl arası prim günüyle emekli olabileceği belirtildi.
YIPRANMA PAYI Yıpranan mesleklerde çalışanlar, sigorta sürelerine ek günlerle ve işe başlama tarihini geriye çekerek emeklilik hakkı elde edebilir.
ANNEYE PRİM HAKKI VARDIR Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelerin, 1 Ekim 2008’den sonra primlerinin dörtte biri, toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartından düşüleceği açıklandı.