Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda, zeytinyağı, bonbon şeker ve poşet çay gibi temel gıda ürünlerinde yasaklı maddelerin tespit edilmesiyle ilgili bir kamuoyu duyurusu yapılmıştır. Bu durum, gıda güvenliği mevzuatının ihlali anlamına gelmekte olup, ilgili üretici firmaların isimleri kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde, tüketicilerin güvenerek tükettiği zeytinyağı, bonbon şeker ve poşet çay gibi temel gıda ürünlerinde yasaklı maddelerin bulunması büyük bir şok etkisi yarattı. Üretici firmaların isimlerinin açıklanmasıyla birlikte gıda güvenliği konusunda ciddi endişeler ortaya çıktı.
11 Marka Açıklandı
Agen Çay Pazarlama: N.R.035 seri numaralı siyah çayda gıda boyası
Zerotermo: 04.05.2021 seri numaralı karışık bitki çayında ilaç etken maddesi
Nur Baharat: 063 seri numaralı Forx5 G4 bitki çayında ilaç etken maddesi
Zerovita: Coffee Time markalı kahvede ilaç etken maddesi
El-SE Gıda Çay Paketleme: Beyçayır Filiz Çay’da gıda boyası
On Gıda Pazarlama Sanayi: Dökme toz çayda gıda boyası
Özen Çay: Gold markasında gıda boyası
Fito Farma İlaç İçecek: Teamonk Aronia Tea bitki çayında gıda boyası
Fias Yapı İnşaat Turizm: Hopadan Gold Export çayda gıda boyası
Kaptan Çay: A-001 seri numaralı siyah çayda gıda boyası
Ertuğrul TOPCAN: Ezberbozan markasında gıda boyası
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetimleri sonucunda ortaya çıkan uygunsuzlukları, bakanlığın web sitesinde yer alan ‘Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemi’nde ilan ediyor. 17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8’inci maddesi gereğince kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan firmaların adı, ürün adı, markası, parti ve seri numarası burada paylaşılıyor.
BOYAYI ZEYTİNYAĞINA KATMIŞLAR
Bakanlığın sitesinde ‘Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar’ listesinde; merkezi Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde bulunan ‘Eymen Heco’ firmasının ‘Hairat Halep Zeytinyağı’ ürününde gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildiği aktarıldı. Yine Kocaeli’nin Derince ilçesindeki ‘Peril Gıda Alkolsüz Fonksiyonel İçecekler’ şirketinin glisengli bonbon şeker ürününde ve İstanbul’un Küçükçekmece ilçesindeki ‘Nur Baharat’ firmasının ürettiği poşet çayda ilaç etken maddesi tespit edildiği aktarıldı.
75 İŞLETME MALATYA’DA CEZA ALDI
Malatya’da gıda güvenliğine yönelik denetimlerde 75 işletmeye 3,2 milyon lira para cezası uygulandı. Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, kentte gıda güvenliğine yönelik denetimlere devam ediliyor. Kentte bu yıl 879’u üretim yeri olmak üzere 4 bin 509 satış ile gıda tüketim yerinin denetlendiği, 9 bin 665 denetimin yapıldığı ve 94 numunenin alındığı belirtilen açıklamada, 75 işletmeye 3,2 milyon lira para cezası uygulandığı, taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen 4 işletmenin ise kamuoyuna duyurulduğu bildirildi.
KEBAP’A TEKİLA, KOKOREÇ’E VOTKA
Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar’ listesinde dikkat çeken bir tespit de Antalya’dan geldi. Yapılan denetimde bulunan bir kuyu tandır kebap salonundaki ürünün içinde tekila tespit edildi. Yine Antalya’da bulunan bir kokoreççinin ürününde ise votka tespit edilirken aynı kokoreççiden alınan bir numunede de viski tespit edildi. Öte yandan yine Antalya’da faaliyet gösteren bir okey salonundaki gıdalarda ise viski, rakı tespit edildi.